Rólunk

BEMUTATKOZÁS

Sir Julien Huxley UNESCO elnök és a regény- és drámaíró JB Priestley kezdeményezték egy nemzetközi színházi szervezet megalakítását, és az UNESCO 1947 júliusában kezdődő közgyűlésén döntöttek arról, hogy létrehozzák a Nemzetközi Színházi Intézetet (ITI), ami végül 1948-ban alakult meg, három évvel a második világháború után, a hidegháború kezdetén. A szervezet létrehozásával az alapítók szándéka az volt, hogy az ITI elősegítse a különböző országok színházainak, művészeinek, művészeti oktatási intézményeinek kapcsolatfelvételét, együttműködését, az UNESCO céljainak megfelelően az országok közötti kölcsönös megértést támogassa. Jelenleg valamennyi kontinensen, összesen 90 országban működik ITI központ, és így ez a legjelentősebb nemzetközi színházi „network”. Kezdetektől fogva az információ- és tapasztalatcsere, vendégjátékok szervezése állt a tevékenység középpontjában. Az utóbbi évtizedekben, a világ változásával párhuzamosan az ITI és tagszervezetei feladata, munkája is átalakult, megváltozott. Az ITI központ megalakulásától kezdve Párizsban működött, egészen a közel múltig, amikor a központ irodái Shanghajba költöztek.

Magyarország 1957-ben lépett be az ITI tagok sorába, Hont Ferenc kezdeményezésére. Az első elnök Marton Endre volt. Őt követte Lengyel György rendező, színházigazgató, aki 19-19 között nem csak a Magyar Központ elnöki tisztségét töltötte be, hanem az ITI Végrehajtó Bizottságának is tagja volt. Ezért a tevékenységéért 2017-ben az ITI Kongresszusán örökös tiszteletbeli ITI tagnak járó elismerést adományoztak neki.

 

 

fade

Jelenleg a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja olyan szakmai, közhasznú egyesület, amelynek feladata és célja, hogy elősegítse és erősítse a kapcsolatteremtést, kommunikációt a magyarországi és a külföldi színházak között. Ezen túl feladatai közé tartozik, hogy a Nemzetközi Színházi Intézet által kezdeményezett Színházi Világnapi üzenetet eljuttassa a magyar nyelvű színházakhoz. Úgyszintén március 27-e alkalmából kerül átadásra a kulturális tárca és az ITI által adományozott Hevesi Sándor-díj, amelyet a magyar színházak javaslataira építve, a kuratórium döntése alapján olyan magyar művészek, kultúraközvetítők munkásságát ismerjük el, akik sokat tesznek a magyar kultúra megismertetéséért külföldön.

Kiemelten fontos feladatunk, hogy a külföldi színházi szakmát is rendszeresen informáljuk a magyar színház eseményeiről, műhelyeiről. Néhány évig angol nyelven adtuk ki a Hungarian Theatre Bulletint, de 2014 óta áttértünk az angol nyelvű hírlevelek írására. Általában évi két alkalommal küldjük szét ezeket az ITI nemzetközi hálózatára támaszkodva színházaknak, fesztiváloknak. Elsősorban a magyar Központ tagszínházainak művészi eredményeiről tájékoztatunk, de közlünk általánosabb híreket is, például a POSZTról. Az utóbbi időben, az NKA pályázatainak köszönhetően lehetőségünk nyílt workshopok szervezésére is. Fontosnak tartjuk, hogy a kortárs magyar darabokat is népszerűsítsük, és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy külföldi színházak jobban tájékozódhassanak.

 

fő támogató : NKA