Színházi Világnapi üzenet 2010

Színházi Világnapi Üzenet

Judi Dench

2010. március 27.

 

A Színházi Világnap megteremi a lehetőséget, hogy a maga sokféleségében ünnepeljük a Színházat, amely nemcsak a szórakoztatás és az inspiráció forrása, hanem a világ minden táján képes a különböző kultúrájú emberek sokaságát egyesíteni. A színház még ennél is több : a nevelés és a tudás átadásának lehetősége.

Mindenhol van színház, és nem pusztán hagyományos színházi keretek között : játszani lehet egy kicsi, afrikai faluban, az örmény hegyek lábánál, a Csendes-óceán pici szigetén. A színháznak  pusztán térre és közönségre van szüksége. A színház  képes megnevettetni, megríkatni bennünket, de el is gondolkodtat és cselekvésre késztet.

A színházi előadás csapatmunka gyümölcse. A közönség csak a színészeket látja,  a háttérben azonban rengeteg ember dolgozik, de őket nem látjuk. Pedig ugyanolyan fontosak, mint a színészek. Sokféle, speciális ismerettel rendelkeznek és hozzáértésükkel lehetővé teszik egy előadás megszületését, bemutatását. A sikerekből, diadalokból nekik is jár.

 Március 27. a Színházi Világnap hivatalos dátuma. De minden napnak Színházi Világnapnak kellene lennie, mert a mi felelősségünk, hogy fenntartsuk a közönség szórakoztatását, nevelését és épülését szolgáló hagyományt, amely nélkül létezni sem tudnánk.

 


 Forrás : ITI Magyar Központ