Hírek

A Svéd ITI Központ

fade

A Svéd ITI Központ információja szerint 2018. október 21-24 között tartják az idei showcase-t, amelynek programja az alábbi honlapon tekinthető meg: www.swedstage.se
 

 

Az ITI Magyar Központ kezdeményezésére megalakult a Magyar Művészeti Oktatási Munkacsoport

fade

 

A Nemzetközi Színházi Intézet égisze alatt működő Művészeti Felsőoktatási Bizottság Sanghajban tartja következő összejövetelét 2018 októberében. Mivel nagyon fontosnak tartjuk a művészeti képzést és az elmúlt évtizedekben Huszti Péter tevékenységének köszönhetően Magyarország jelentősen képviseltette magát az oktatási bizottságban, ezért a Magyar Központ kezdeményezésére megalakult a Magyar Művészeti Felsőoktatási Munkacsoport. Tagjai: Magyar Képzőművészeti Egyetem – Látványtervező tanszék (Zeke Edit), Magyar Táncművészeti Egyetem (Bolvári-Takács Gábor), Színház- és Filmművészeti Egyetem (Upor László, Bagossy László), Színházi Intézet – Kaposvári Egyetem (Kéri Kitty). A munkacsoport tevékenységéről rendszeresen beszámolunk.

Sanghajba ketten utaznak (Upor László és Kéri Kitty) és képviselik mind a négy egyetemet, többek között a 2018. október 20-án tartandó „Bemutatkozó szekcióban”. A Magyar Központ megújuló honlapján megjelenteti a művészeti felsőoktatási intézményeket bemutató angol nyelvű, Quart kóddal ellátott bemutatkozó anyagot, ezzel is segítve munkájukat.

 

 

Workshop Frank Hentsckherrel

fade

 

2017 szeptemberében  szervezte a Magyar Központ Frank Hentschkerrel, a New York-i CUNY egyetem színházi tanszékének oktatójával, a Martin E. Segal Theatre Center igazgatójával, egyetemi oktatóval a workshopot, mely az NKA-tól elnyert pályázati támogatásból valósult meg.

A kutató több évig dolgozott Robert Wilson asszisztenseként, de színészként is működött, többek között Hamlet szerepét játszotta Heiner Müller saját Hamletgép-rendezésében. Jelenleg egy a Robert Wilson színházát elemző monográfia megírásán dolgozik. Frank Hentshker a neves Giesseni Egyetemen szerzett tudományos fokozatot, 2009 óta oktatója a CUNY Egyetem PhD képzésének. 2001 óta vezeti a New York-i Martin E. Segal Színházi Központot, mely az amerikai és nemzetközi kortárs színház és színháztörténet páratlan nyilvános fórumává vált. Rendszeresen jelentetnek meg drámaköteteket, szerveznek szakmai beszélgetéseket, tudományos előadásokat, felolvasószínházi előadásokat és nyilvános vetítéseket. A PRELUDE színházi fesztivál alapítója és igazgatója, mely évente húsz New York-i társulatnak ad megmutatkozási lehetőséget. Kezdeményezője volt a PEN World Voices fesztivál drámaíró sorozatának, mely számos külföldi színházi szerző bemutatkozását teszi lehetővé.   

A workshoppal az egyik célunk az volt, hogy segítsük a magyar-amerikai színházi  kapcsolatok kialakítását. A workshopon a következő kérdésekre kerestük a választ:

·         Milyen kortárs darabok születnek New Yorkban és az Egyesült Államokban és ezek hogyan kerülnek színpadra? Van-e igény külföldi kortárs darabokra?

·         Milyen jelentősebb színházi fesztiválok vannak a városban, mi a profiljuk, melyek érdeklődnek külföldi előadások iránt?

·         Mi érdekli a New York-i közönséget az európai színházból? Milyen jellegű előadások és darabok tudják felkelteni a nézők illetve az egyes játszóhelyek figyelemét? Mi jut el New Yorkba Közép-Európából, Kelet-Európából és milyen visszhangja van?

·         Milyen a színházi egyetemi képzés rendszere? Hogyan lehet rövidebb-hosszabb képzésekre, tapasztalatcserére, kutatási lehetőségre jelentkezni? Milyen speciális művészképzési módszerek, kurzusok vannak?

 

 

Lengyel György rendező a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) tiszteletbeli, örökös tagja lett

fade

 

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) végrehajtó bizottsága döntése alapján Lengyel Györgynek a Magyar Központ vezetéséért és a központi végrehajtó bizottságban évtizedekig végzett munkájának elismeréseként az ITI tiszteletbeli, örökös tagja diplomát adományozott a 2017-ben megrendezett kongresszusán.